Manastirea Sucevita se afla in nord – estul Romaniei, in judetul Suceava, la doar 18 km fata de orasul Radauti, pe valea raului Sucevita. Constructia bisericii a fost realizata la inceputul secolului al XVI – lea, insa a fost atestata documentar cativa ani mai tarziu, in 1582. La fel ca si in cazul multor manastiri de pe teritoriul Moldovei si in cazul Manastirii Sucevita sta la baza o legenda. Aceasta spune ca o femeie simpla, pentru a-si rascumpara pacatele, a adus pe parcursul a 30 de ani cu carul ei tras de bivoli piatra pentru a putea fi realizata constructia. In prezent, manastirea a fost inclusa in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Printre ctitorii Manastirii Sucevita se afla familia Movilestilor, carturari, mari boieri, domnitori ai Moldovei, dar si ai Tarii Romanesti, din secolele XVI – XVII. Manastirea a fost construita folosind un stil arhitectural moldovenesc, insa imbinat cu elemente de arta gotica si bizantina, iar stilul vechilor biserici moldovenesti de lemn nu avea cum sa lipseasca. Pictura, atat cea interioara cat si cea exterioara a bisericii este foarte ampla, imbinand naratiuni atat din Noul Testament, cat si din Vechiul Testament.
Manastirea Sucevita se poate lauda datorita faptului ca este singura din Bucovina care pastreaza latura nordica si citind acest articol pe Cazare10.ro am aflat ca pe aceasta latura poate fi admirata scena „Scara Virtutilor”, o scena foarte importanta datorita opozitiei puternice dintre haosul existent in iad si ordinea ingerilor. Este reprezentata lupta binelul impotriva raului si incercarea oamenilor de a-si recastiga chipul pierdut odata cu caderea lui Adam si a Evei in pacat. Pictori ai scolii moldovenesti au pictat pe peretii celor trei abside „Rugaciunea tuturor sfintilor”, o tema cu caracter unic in lumea tuturor crestinilor ortodocsi.
Pe latura sudica a bisericii au fost reprezentate „Acatisul Maicii Domnului”, „Rugul in flacari”, „Arborele lui Iesei” ce are la baza filozofi antici si „Acoperamantul Maicii Domnului”. Paul Henry, un cercetator de arta francez, a spus despre pictura murala a Manastirii Sucevita ca este „testamentul artei moldovenesti”.
Turistii care doresc sa viziteze Manastirea Sucevita, pot vizita si muzeul acesteia, un muzeu ce detine o colectie foarte bogata de arta medievala a Moldovei (acoperamintele mormintelor Domnitorilor Simion Movila – 1609 si Ieremia 1606, caseta de argint a doamnei Elisabeta, epitaful cu 10.000 de margaritare, capodopere ale broderiei, portrete laice ale epocii si altele). Alaturi de picturile de la Manastirea Sucevita, Manastirea Voronet, Manastirea Arbore si Manastirea Moldovita au fost considerate capodopere ale artei universale.
foto:wikipedia.org
foarte frumoase instantaneele, un „ochi” plin de talent si 18 ani, pot aduce succesul. Bafta!!!!
ReplyDeleteMultumesc frumos !
Delete