Berea bucureştenilor



Berea bucurestenilor in comunism

Gambrinus nu este nici pe departe o denumire autohtona, fiind numele unui rege legendar din Flandra care, conform traditiei, a inventat fabricarea berii si este protector al berarilor. Din acest motiv, denumirea Gambrinus este intalnita la mai multi producatori si marci de bere din Cehia, Belgia, Germania, Franta sau SUA.

sursa foto :art-historia.blogspot.com

Fabrica de bere Grivitia din Bucuresti, cea care a produs mai bine de 50 de ani marca de bere Gambrinus, are o istorie mult mai indelungata decat cea mai bauta bere a sa. Fabrica a fost construita de un investitor neamt in 1869, pe un teren cumparat pe Calea Grivitei. Dupa moartea sa, fabrica ajunge in proprietatea fratilor Czell, antreprenori sasi din Sibiu.

Gambrinus a devenit o “combinatie de legenda prin numele brandului, istoricul boem al berariei Gambrinus si povestile spuse de carciumarii vechi despre calitatea berii produsa in fabrica din Calea Grivitei”.



Berarie deschisa de Caragiale

Gambrinus a fost, de asemenea, numele pe care dramaturgul Ion Luca Caragiale l-a dat berariei pe care a deschis-o in 1901 vis-a-vis de fosta cladire a Teatrului National de pe Calea Victoriei, care a fost distrusa in al doilea razboi mondial de bombardamentele americane. Beraria si-a continuat existenta si dupa plecarea lui Caragiale la Berlin.

sursa foto :art-historia.blogspot.com

In timpul razboiului, localul s-a mutat la intersectia Bulevardului Elisabeta cu Strada Brezoianu in cladirea hotelului Palace, devenit dupa razboi Hotel Cismigiu. Beraria a rezistat in acest loc de-a lungul intregii perioade comuniste, fiind unul din locurile de referinta pe harta Bucurestiului din aceasta perioada. Localul a fost inchis insa dupa Revolutie. Ca urmare a riscului seismic ridicat, cladirea monument istoric in care a functionat si beraria a fost evacuata.

Primarul de atunci Traian Basescu a retrocedat in 2001 cladirea fostilor proprietari, care au vandut-o in 2005 dezvoltatorului imobiliar Hercesa. Compania a anuntat ca vrea sa pastreze doar fatada cladirii si sa reconstruiasca interiorul, urmand sa redeschida atat hotelul, cat si beraria Gambrinus. Criza a amanat insa planurile spaniolilor, astfel ca beraria care a potolit setea bucurestenilor timp de aproape un secol ramane in continuare inchisa. Sursa: Mihail Tanase – Capital

pano

pano8

pano7

                  



              









pano4

pano5

pano1

Peppy Web Developer

4 comments:

  1. Another batch of cool pics & great info!

    ReplyDelete
  2. Am prins beraria si am baut bere in camin in Regie.
    Frumos blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte tare, din pacate acum este doar o amintire. Ma bucur ca-ti place :)

      Delete