Biserica Stavropoleos


Probabil multi dintre noi am trecut pe langa aceasta biserica, un monument de exceptionala frumusete.A fost cladita de calugarul grec Ioanikie in 1724, ca simpla capela pe langa hanul sau, care se gasea alaturi.Ca aspect exterior, bisericuta aceasta este de o delicatete remarcabila.Fatadele sunt impartite in doua registre neegale-cel de jos mai inalt-de un brau format din bogate ghirlande de flori si frunze.Acest brau-opera de inteleapta restaurare, ca si turla de azi, refacuta in 1899, a arhitectului I.Mincu-se intoarce in unghiu drept la pridvor trecand pe deasupra golurilor acestuia.


1

Registrul inferior este decorat cu o serie de firide alungite ale caror arcuri in acolada franta se sprijinesc pe semi-coloane de zid angajate, cu capiteluri inflorite de stuc.Registrul superior este decorat cu o serie de medalioane circulare, adancite in zid, continand fiecare cate un chip de sfant pictat.Remarcabile sunt de asemenea frescele care impodobesc toata suprafata zidurilor, deasupra arcurilor firidelor si in jurul medalioanelor de pe registrul superior.



2

sursa poza 1-2: tripadvisor,turistik
Peppy Web Developer

Protest ANTI-ACTA


Astazi 11.02.2012  in Piata Universitatii,s-a organizat protestul Anti-ACTA.








Peppy Web Developer

Noul Pasaj Latin


S-a redeschis Pasajul Lipscani,sub un nou nume,Pasajul Latin.Pe peretii acestui pasaj se gasesc basoreliefuri infatisand scene de pe Columna lui Traian, dar si harta Imperiului Roman sau cea a Bucurestiului in timpul lui Constantin Brancoveanu.Pasajul subtraverseaza Bulevardul I.C. Bratianu.











Peppy Web Developer

Catedrala Sfantul Iosif


 Monumentala biserica a carei fatada se vede din sus de Ministerul Cultelor, in fata strazii General Budisteanu, este Catedrala Catolica Sf. Iosif, bazilica de mari dimensiuni, construita in 1883 dupa planurile arhitectului vienez Schmidt, din ordinul monsegniorului Ignace Paoli, primul arhiepiscop catolic venit la Bucuresti in urma intelegerii stabilite intre guvernul roman si papa Leon al XIII-lea.
Catedrala a suferit avarii serioase in urma cutremurelor din anii 1929, 1940, 1977, 1986, 1990. Stilul arhitecturii este gotic.Hramul catedralei a fost ales in cinstea lui Sfantului Iosif.






Altarul mare al Catedralei a fost executat la Roma, din marmura alba de Carrara,dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt si apoi montat la Bucuresti, de specialistul Niccolo Orassi. Tamplaria tavanului aparent a fost executata la Brasov.





Peppy Web Developer